Hem Min sida Geisha Saschi Linus Innehåll
Mina intressen

Deverry

Katharine Kerrs fantastiska serie om landet Deverry är en mycket läsvärd serie. Den handlar om ett land Ingenstans där de fortfarande tror på de keltiska gudarna.

Serien börjar med Jills födelse. Men man får mycket snart veta att det inte bara handlar om ett liv i böckerna, utan om många olika reinkarnationer. Centralt i de fyra första böckerna är gamle Nevyn, den störste dweomermästaren i riket i alla tider. Ungefär 400 år före Jills födelse begick han ett stort misstag, och han lovade att han inte skulle vila förrän han hade rättat till felet. Därför lever han ett onaturligt långt liv i väntan på att själen som återföds som Jill ska bli redo för att lära sig dweomer. (För dig som inte vet vad jag talar om är dweomer en form av magi, som de som kan använda sig av den håller hemlig p g a andra människors rädsla.)

Jill är inte den ende som är inblandad i knuten runt Nevyns urd (eller öde), utan det finns flera andra själar som också är inblandade. Under seriens gång får man följa Nevyns långa liv, och man får också lära känna de andra själarnas olika inkarnationer.

Centralt i böckerna 5-11 står Rhodry, ett halvblod (hälften människa, hälften alv) som i sin ungdom älskade Jill - även sedan hon gett sig av för att studera dweomer under Nevyns ledning. När han är i 50 års åldern måste han lämna sitt hem och bege sig västerut till alverna för att rädda sina ättlingar från att dödas. Han har egentligen ingen rätt till sin plats som en av rikets styrande då han inte är sin förmodade fars son.

Efter några år på gräsmarkerna tvingas han tillbaka till människornas område, den här gången som en föraktad silverdolk - en man som försörjer sig på att sälja sitt svärd till den lord som betalar honom för att strida för honom. Kort uttryckt en legosoldat. Och nu byggs historien upp till krig med de fruktade hästfränderna, en ras ingen trodde fanns längre.

I de fyra sista böckerna står Branna och Neb i centrum. (Eller Jill och Nevyn, födda in i ett nytt liv.) Än en gång studerar de dweomer, den här gången tillsammans. 40 år har gått sedan kriget med hästfränderna började, och det är inte över än. Branna inser också att Jill har avgett ett löfte som Branna känner att hon måste uppfylla.

För att läsa listan på inkarnationerna, gå in på Katharine Kerrs hemsida. Där finns också mer att läsa om hela serien.

© Anne-Lie Olsson 2006-2013