Grekiska myter
Hem Min sida Geisha Saschi Linus Innehåll

Herakles

Herakles var den i särklass störste hjälten i grekiska mytologi. Han var känd långt utanför Greklands gränser. Romarna kallade honom för Herkules, och det är också det namnet han är mest känd under i alla filmer och tv-serier som har gjorts om eller med honom i.

Zeus son

Herakles var en av Zeus många söner utanför äktenskapet med Hera. Hans mor var i stället Alkmene, som var gift med Amfitryon, kungen av Thebe. Det är lite oklart hur länge de hade varit gifta innan Amfitryon gav sig av för att kriga. Vissa säger att Alkmene fortfarande var jungfru när Zeus en natt tog Amfitryons skepnad och låg med henne, så när den riktige Amfitryon kom hem och upptäckte att hans brud hade haft en älskare medan han var borta förstod inte Alkmene vad han menade. Hur kunde han anklaga henne för otrohet när han hade tagit hennes mödom natten innan?

När det blev dags för Alkmene att föda skröt Zeus om att det skulle födas en kung den natten.

Heras svartsjuka

Hera blev förargad när hon hörde att hennes make skulle få ännu en son. Hon gick till sin dotter, Eileithyia, barnafödandets gudinna, och sa till henne att fördröja förlossningen för Alkmene till morgonen och skynda på hennes svägerskas förlossning i stället. Därför blev Herakles kusin, Eurystheus, kung i stället för Herakles. Zeus var tvungen att hålla vad han hade lovat genom sitt skryt.

Men Hera var inte nöjd med det. Hon skickade in två ormar till vaggan där Herakles och hans tvillingbror, Ifikles, låg och sov. Medan Ifikles skrek i högan sky ströp Herakles ormarna.

Dygd eller Lust

Många är de berättelser där hjälten möter några kvinnor som vill få honom att välja vilken väg de ska ta i livet. Också Herakles mötte dem, i form av Dygd och Lust. Antingen kunde han välja ett liv i sus och dus, och ingen skulle minnas honom när han dog. Eller så kunde han få ett slitsamt liv med mycket tårar och aldrig glömmas bort. Han valde att följa Dygden.

Galenskap

Tårar fick han verkligen i livet. Som vuxen gifte han sig med Megara, och de fick tre söner. Det var då Hera slog till igen. Hon gjorde Herakles galen, så han trodde att Megara och pojkarna var hans fiender. Han dödade dem alla fyra. Efter dådet fick han tillbaka sitt förnuft, men då var det för sent.

Han gick till ett orakel för att få veta vad han kunde göra för att sona sitt hemska brott. Oraklet sa till honom att gå till sin kusin, kung Eurystheus, och tjäna honom i tolv år, så skulle hans synd vara betald.

Hjältedåd

Eurystheus gav honom tolv uppgifter som skulle vara närmast omöjliga att utföra. Här listar jag bara upp dem.

 1. Lejonet från Nemea
 2. Hydran i Lerna
 3. Den ceryneiska hinden
 4. Det erymantiska vildsvinet
 5. Kung Augeias stall
 6. De stymfaliska fåglarna
 7. Tjuren från Kreta
 8. Diomedes hästar
 9. Hippolytes gördel
 10. Geryons boskap
 11. Hesperidernas gyllene äpplen
 12. Kerberos

Deianeira

Herakles gifte så småningom om sig med Deianeira och de får sonen Hyllos. En dag när de skulle korsa floden kentauren Nessus vaktade, sa Nessus att endast en av dem fick plats i båten, den andra skulle få rida på hans rygg. Herakles klev i båten och lät sin hustru rida Nessus, men Nessus gav sig av med Deianeira. Herakles dödade Nessus, men innan han dog sa kentauren till Deianeira att om hon samlade hans blod och smörjde in Herakles kläder med det skulle han aldrig lämna henne.

Många år senare fruktade Deianeira att Herakles var otrogen mot henne. Hon kom ihåg blodet och vad Nessus hade sagt. Men Nessus hade ljugit; blodet var giftigt. Det brände Herakles så illa att han tvingades göra ett bål för att kunna dö.

Olympen

Efter döden kom han till Olympen där han blev en av gudarna, och han gifte sig med sin halvsyster Hebe, ungdomens gudinna.

© Anne-Lie Olsson 2006-2013