Linus

Hem Buhund
Hem Min sida Geisha Saschi Linus Innehåll

Efter att min älskade Saschi dog satte jag mig ner och skrev en lista på vilka hundraser jag kunde tänka mig att äga. Det blev 10-12 raser som hamnade på listan, och efter att ha gått igenom dem ordentligt hade jag fem raser kvar, så jag mejlade mellan 40 och 50 kennlar för att få reda på mer om raserna. Jag tror att endast 15 svarade, de flesta med att jag skulle ringa dem, men i slutändan gjorde det inget för hur jag bestämde mig.

Under några månader efter att Saschi dog kom hon och hälsade på från andra sidan. Jag har vant mig vid att mina döda djur gör det ibland, så för mig var det inget ovanligt att se henne på en plats hon tyckte om att ligga på. Men en dag var det något annorlunda med det. Jag såg tydligt en hund på den platsen, men det var inte Saschi. Jag tänkte direkt att det är en Norsk Buhund, och det är orsaken till att jag bestämde mig för en Buhund.

Jag tog kontakt med några kennlar med tanken att skaffa en valp våren 2012, men de flesta sa att jag fick återkomma när det var dags. De hade inget kösystem eftersom de ville att alla skulle ha lika stor chans att kunna köpa en valp. Det här var i februari 2011, så jag tänkte att det är bäst att vänta tills det blir dags att köpa valpen. Sen hände det saker i mitt liv som gjorde att jag bestämde mig för att vänta ytterligare ett år innan jag köpte hund igen.

Så, 16 december 2012 blev en kull född på Gnipagrottans kennel. Jag ringde förstås genast och fick veta att det bara fanns en hane kvar, men om han överlevde skulle de reservera honom åt mig. Två veckor senare ringde jag upp dem igen. Jag visste redan från deras hemsida att alla fem valparna mådde bra, så det var bara för att bekräfta att en av dem skulle bli min. Samtidigt bestämde vi också en dag när jag skulle komma och hälsa på.

Det var väldigt lätt att välja en av valparna. Han kom direkt fram till mig och började nosa. Det var också han som var lugnast av pojkarna när jag höll honom i famnen. Han somnade nästan - efter att han hade slickat mig ordentligt på halsen. De andra två ville bara slicka och bita - i hakan, öronen, strumporna, byxorna… Det var oerhört svårt att lämna honom kvar i kenneln, men han var lite för liten än. När jag tittade honom i ögonen insåg jag också att det namn jag hade bestämt mig för inte passade på just honom. Jag får ha det namnet i åtanke till en annan hund. Så efter att ha tänkt ett bra tag kom jag fram till att Linus passade honom utmärkt, så det blev en liten Linus.

Linus 5 veckor gammal© Anne-Lie Olsson 2006-2013