Geisha
Hem Min sida Geisha Saschi Linus Innehåll

Hund och katt

Uttrycket ”att vara som hund och katt” har väl alla hört någon gång. Vad som vanligen menas med det är att inte komma överens. Tro mig, en person som har både hund och katt ler lite överseende åt det. Vi vet att när en hund och en katt lever ihop kommer de väldigt bra överens! De kan till och med vara skiljaktiga. Visst kan de bråka en hel del med varandra, särskilt om de inte känner varandra.

Det är svårt att beskriva riktigt hur det är att ha två så olika djurarter, men jag ska försöka. På sidan om Geisha och Saschi går jag in lite mer på hur det är för oss.

Valet av ras

Det först man måste tänka på när man vill skaffa både hund och katt är att de ska kunna leva tillsammans i många år. Man bör inte skaffa en hund som anser att katter är till för att jagas och ätas. En riktig vallhund kan också ställa till problem, då den inte kan låta katten vara i fred. Jag tror att en lugn sällskapshund är det bästa valet. Liten eller stor ras spelar inte så stor roll, bara man ser till att det djur man skaffar först får en vana av den andra djurarten innan man tar hem den nya medlemmen i familjen. Gör man inte det kan det gå mycket illa. Har man en katt först kan den klösa ut ögonen på valpen. Har man en hund kan den jaga bort kattungen, den är inte välkommen i flocken. Hunden kan också använda katten som tuggleksak.

Vilken först?

Det här är en svår fråga att svara korrekt på. Nästan alla kombinationer går bra, men jag skulle inte rekommendera att skaffa en vuxen hund när man har en vuxen katt. En vuxen katt har sina rutiner, som den inte vill rucka på för mycket, och kommer det då in en vuxen hund som behöver extra uppmärksamhet, p g a omplacering, blir katten svartsjuk och kan ta ut sin frustration på hunden. Det här är nog den värsta kombinationen. Naturligtvis är det enklare om man redan har en vuxen hund i hushållet. Då är katten redan van vid hundar.

Om ni är ett par som funderar på att flytta ihop, och en av er har en katt och den andre en hund, se då till att djuren får träffas flera gånger innan de tussas ihop på allvar. Börja med korta stunder och öka efter hand tiden de är tillsammans, men tänk på att inte lämna dem ensamma - det gäller alla djur man introducerar för varandra. Rasta gärna hunden ordentligt innan mötena så den inte har en massa överskottsenergi att göra av med genom kattjakt!

Vad jag gjorde var att skaffa en katt först, och när hon var nästan två år skaffade jag en hund. (Visserligen var det ett år senare än jag hade tänkt från början, men det gick ändå.) Då hade jag tid att lära känna katten ordentligt, och hon fick chansen att bo in sig hemma hos mig. Samtidigt är jag glad att jag lade ner al min tid på katten i början, så hon inte kände sig utanför, vilket jag tror hade hänt om jag i början hade varit tvungen att gå ut med en hund i tid och otid. Detta sätt var bäst för mig eftersom jag bor ensam och inte har någon som kan hjälpa mig med att ta hand om djuren hela tiden.

Är ni flera i familjen kan ni skaffa hund först, men tänk på att en kattunge inte ska lämnas ensam innan den känner sig trygg i det nya hemmet. Tänk också på att hunden inte får jaga den nya familjemedlemmen. Skaffa inte katt för att få hunden att sluta jaga katter! Det kommer inte att funka! En hund som jagar katter kan läras att inte jaga familjens katt, men den fortsätter att jaga andra katter!

Vill du att katten och hunden ska knyta ett obrytbart band, kan du skaffa en kattunge och en hundvalp samtidigt. Men det är också knepigt när man bor ensam då valpen måste ut flera gånger varje dag och kattungen helst inte ska lämnas helt ensam. I det här läget måste du också tänka på att de knyter an mer till varandra än till dig som ägare. Om en av dem dör, eller försvinner på annat sätt kan den andra sörja mycket längre än om de var mer bundna till dig.

Det tar tid

Innan djuren lärt sig att lita på varandra måste man visa stort tålamod, men också veta när man ska bryta in för att hindra stora skador. Djuren måste själva komma underfund med vilken rang de har i den sociala ordningen hemma. Och rang är mycket viktigare för hundar än för katter, så rangbråk kan gå riktigt vilt till, då hunden vill höja sig över katten och katten försvarar sitt liv.

Det tar i regel mellan fyra månader och ett år innan en vuxen katt helt har accepterat en ny familjemedlem, beroende på kattens lynne. För en vuxen hund tar det mellan en vecka och några månader. För en kattunge och en hundvalp tar det någon timme. Det kan ta både kortare och längre tid. Det måste få ta den tid det tar, man kan inte skynda på djuren, då slår det tillbaka senare.

© Anne-Lie Olsson 2006-2013