Kronos

Grekiska myter
Hem Min sida Geisha Saschi Linus Innehåll

Uranos tyckte inte om de enögda cykloperna som Gaia hade fött, så han kastade dem i underjorden. Gaia glömde aldrig detta illdåd mot hennes barn och övertalade sina övriga barn att hämnas på fadern. Kronos angrep sin far med en flintyxa och högg av honom hans könsorgan, som hamnade i havet (se sidan om Afrodite). Efter detta var det Kronos som regerade tillsammans med sin syster och maka Rhea.

Men Kronos hade blivit varnad att ett av hans barn skulle ta ifrån honom makten, på samma sätt som han hade tagit makten ifrån Uranos. Därför bestämde han att inget av hans barn skulle få leva. Så när Rhea födde ett barn befallde Kronos henne att ge honom barnet. Innan Rhea hann göra något slukade Kronos Demeter, som var den förstfödda. Samma sak hände med de efterföljande Hestia, Hera, Hades och Poseidon. När Rhea var med barn för sjätte gången åkte hon till Kreta och födde där Zeus i hemlighet. Hon gömde barnet och tog med en sten hem till sin make. Inför Kronos betedde hon sig ångerfullt; hon borde inte ha satt sig upp mot hans vilja - om han ville sluka alla deras barn, vem var hon att neka honom. Kronos tittade inte ens på det inlindade paketet Rhea räckte fram utan slukade det direkt.

Zeus växte upp och kom en dag tillbaka till sina föräldrar. Han gav sin far en dryck för att denne skulle spy upp de andra barnen. Detta utlöste en strid mellan titanerna och de nya gudarna. Gudarna vann och Kronos och de som stödde honom fängslades och kastades i underjorden.

© Anne-Lie Olsson 2006-2013