Grekiska myter
Hem Min sida Geisha Saschi Innehåll

Lamia

Någon som inte är så känd idag, men som fruktades i Grekland, var Lamia. Hon var dotter till den memfiska prinsessan Libya och Belus.

Zeus älskarinna

Lamia var en av Zeus älskarinnor, och tydligen en av hans favoriter. Han besökte henne ofta, och de fick flera barn ihop. Vad det egentligen var som hände med de barnen finns det skilda åsikter om. Vissa säger att alla dog, andra att bara vissa av dem dog. Och det är lite oklart vad som orsakade deras död.

De flesta utpekar Hera som den som mördade barnen av svartsjuka mot Lamia. Hon skulle ha dödat dem så fort de föddes, vilket till slut drev den stackars Lamia in i galenskap.

En annan version säger att Hera tvingade Lamia att äta upp sina egna barn när de föddes, och det skulle ha drivit Lamia till att ha blivit galen.

Barnamörderskan

Vad alla är överens om är att Lamias galenskap visade sig som svartsjuka mot de kvinnor som hade barn. Hon stal barn om natten och gömde sig med dem för att äta upp dem. Varje gång ett barn försvann spårlöst sa man att det var Lamia som hade tagit barnet, och mödrarna skrämde ofta sina barn till lydnad genom att hota med att Lamia skulle komma och hämta dem om de inte var snälla.

© Anne-Lie Olsson 2006-2012