Grekiska myter
Hem Min sida Geisha Saschi Linus Innehåll

Hera

Hera blev, precis som sina syskon, slukad av sin far Kronos, och sedan utspydd när Zeus kom för att hämnas sina syskon.

Hon gifte sig med sin bror Zeus efter att han tagit sin plats som härskare, och fick med honom Ares (krigsguden), Hebe (ungdomens gudinna och gudarnas munskänk) och Eileithyia (barnafödandets gudinna). Vissa säger att Zeus var far till Hefaistos - men fler legender säger att Hera var svartsjuk på Zeus för att han hade fått dottern Athena på egen hand, men när Hera försökte få ett barn på egen hand blev det så missbildat att hon i avsky kastade ner Hefaistos från Olympen. Enligt några legender blev Hefaistos skadad när Hera tappade honom från Olympen.

Hon var också mycket avundsjuk på Zeus många äventyr med andra kvinnor, både gudinnor och människor, och hon förföljde dem utan nåd.

Hera var äktenskapets gudinna, och vissa säger att hon hjälpte sin dotter Eileithyia med de födande kvinnorna. Hon tillbads i hela Grekland, främst av kvinnorna, men det som finns bevarat om henne handlar mest om hennes hämnd på Zeus, och de gånger hon hjälpte någon hjälte.

Hera och Zeus barn och älskarinnor

Hera var känd för sin svartsjuka mot Zeus andra kvinnor, och framför allt mot hans barn. Hon gjorde allt för att bli av med konkurrensen.

Zagreus

Zagreus var Zeus första son. Hera gick till titanerna och fick dem att döda pojken.

Semele och Dionysos

Dionysos var Zagreus återfödd. Hera lurade Semele att förmå Zeus att visa sig för henne i all sin prakt. Semele dog, men Dionysos klarade sig. Hera gjorde först hans fosterföräldrar och senare honom själv vansinniga.

Leto, Apollon och Artemis

Hera förföljde Leto med en orm som Apollon senare dödade.

Herakles

Hera fördröjde födelsen av Herakles och Ifikles då Zeus sade att en kung skulle födas den natten. I stället blev Eurystheus kung. Hon lade också två ormar i Herakles vagga, men pojken var redan så stark att han ströp dem utan problem. När Herakles var vuxen gjorde hon honom vansinnig för ett tag, vilket gjorde att han dödade sin hustru och deras barn. Hon fick också Eurystheus att ge Herakles några av de omöjliga uppgifter som skulle sona hans brott.

Kallisto

Zeus förvandlade Kallisto till en björn för att rädda henne undan Hera, men Hera fick Artemis att skjuta björnen.

© Anne-Lie Olsson 2006-2013