Grekiska myter Zeus barn
Hem Min sida Geisha Saschi Innehåll

Zeus

Zeus var gudarnas kung, herre över himmel och jord. Han var Kronos och Rheas sjätte barn, och det enda som undgick att slukas av fadern vid födseln (se Kronos). Han växte upp på berget Ida på Kreta utan att Kronos visste om det. Rhea besökte honom ibland och berättade då om vad som hade hänt Zeus syskon. När Zeus var vuxen begav han sig till sin far och tvingade honom att spy upp de fem äldre syskonen och stenen Kronos hade slukat i tron att det var Zeus. Så började kriget mellan de yngre gudarna och titanerna. De yngre gudarna vann och tog över herraväldet över jorden.

Zeus hade många hustrur och älskarinnor, och med dem flera barn. Här ska jag ta upp några av dem.

Hera

Hera var en av Zeus systrar, men också den som främst framställs som hans hustru. Vissa säger att hon var den enda han var riktigt gift med. Hon var mycket svartsjuk och gjorde allt hon kunde för att fördärva livet för Zeus alla barn - utom dem han hade med henne. Med henne fick han Ares, Hebe och Eileithyia. Vissa källor anger också Zeus som far till Hefaistos, och att Eris skulle vara deras dotter.

Metis

En annan av Zeus hustrur var oceaniden Metis. När hon var havande med deras första barn gick Zeus till ett orakel för att få veta barnets framtid. Han fick veta att barnet skulle bli en mycket vis flicka. Men samtidigt fick han varningen att om Metis skulle få ett barn till skulle det bli en pojke. Och han skulle störta honom som han störtade sin far. För att inte ta några risker med flickan heller slukade Zeus Metis innan barnet skulle födas.

Några månader senare sprang Athena fram ur ett hål i sin fars huvud. Zeus kunde inte förmå sig att döda flickan, även om han förstod att hon var Metis dotter.

Themis

Det sägs att den första Zeus gifte sig med efter att ha besegrat titanerna var titanen Themis, rättvisans gudinna, och hon ska, likt Alkmene, ha undgått Heras svartsjuka. Hon gav Zeus sex döttrar; horerna Eunomia, Dike och Eirene; och moirerna Klotho, Lachesis och Atropos.

Leto

Leto var en av Koios och Phoebes döttrar som bodde på Olympen med de andra gudarna. När Hera fick veta att hon skulle föda ett barn som hade Zeus till far kastades hon ut från Olympen och blev förföljd av ormen Python. Ingen ville ge henne en fristad av rädsla för Heras vrede, så Leto fick fly under nära nio månader, tills hon kom till ön Ortygia. Där föddes hennes dotter, Artemis. Men hon fick ingen lång vila, för Python förföljde henne fortfarande. Leto flydde till ön Delos, och där föddes Apollon.

Semele

En av de mer tragiska berättelserna om Zeus många hustrur är den om Semele, dotter till Kadmos, kungen av Thebe. Hera lurade henne, genom att säga att hon inte kunde vara Zeus riktiga maka om han inte visade sig för henne i all sin gudomlighet. Fast Zeus försökte avråda henne tjatade hon på honom att visa sig för henne. Till slut gav han efter och stod framför henne som den Himlarnas Konung han var. Semele dog på en gång, precis som Zeus hade förutsett. Semele var dock med barn, och för att rädda barnet öppnade Zeus ett hål i sitt lår och lade barnet där tills tiden var inne för det att födas. Då tog fadern ut pojken, som fick namnet Dionysos, som kan översättas med ”dubbelfödd”.

Alkmene

Alkmene var inte någon av Zeus hustrur, hon var gift med Amfitryon, kungen av Thebe. Men en gång när han var bortrest tog Zeus hans skepnad och sov med Alkmene. Dagen efter kom Amfitryon tillbaka, och efter nio månader födde Alkmene tvillingar: Herakles var Zeus son, och Ifikles var Amfitryons. Alkmene var en av mycket få av Zeus älskarinnor som undgick Heras vrede, eftersom hon inte visste om att hon hade begått äktenskapsbrott. Hera tog i stället ut sin hämnd på Herakles.

Danaë

Danaës far, Akrisios, stängde in henne i en underjordisk grotta för att hon inte skulle kunna få några barn. Han hade hört av ett orakel att hans dotterson skulle döda honom. Zeus tittade ner från sin himmel och såg den sköna kvinnan i sin fångenskap, så han förvandlade sig till ett guldregn. Nio månader senare födde Danaë en son, som hon kallade Perseus. När Akrisios fick veta det slängde han sin dotter och hennes son i en trälåda i havet för att de skulle dö.

Europa

En av de mer kända historierna är den om Zeus och Europa. Hon var dotter till Agenor och Telefassa. För att vinna henne omdanade Zeus sig till en tjur, och när Europa började leka med honom förde han bort henne på sin rygg till Kreta. Deras barn var Minos (som senare lät bygga labyrinten), Sarpedon och Radamanthes. Europa gifte sig senare med Asterion, kungen av Kreta, som adopterade hennes söner. Minos och Radamanthes är två av de tre som dömer de döda i Hades rike.

Lamia

Lamia var en av Zeus älskarinnor. Hon var dotter till Libya och Belos. De fick många barn ihop, men barnen öden är osäkra. Enligt vissa källor dödade Lamia alla sina barn; enligt andra dödade Lamia bara en del av dem. Det är oklart om Hera hade något med deras död att göra; vissa säger att Hera tvingade Lamia att äta upp sina barn när de föddes, och att Lamia då skulle ha fått smak på barnblod. Lamia fick rykte om sig att döda alla barn hon fick tag på.

Leda

Leda var drottning av Sparta, men också mor till två par tvillingar; Kastor och Polydeukes, och Helena och Klytaimnestra. Båda dessa tvilllingpar föddes ur varsitt svanägg. Zeus hade nämligen förvandlat sig till en svan och förfört Leda. Liksom i fallet med Herakles var det två fäder inblandade. Zeus var far till Polydeukes och Helena, medan Ledas make var far till Kastor och Klytaimnestra.

Helena och Klytaimnestra gifte sig med Menelaos och Agamemnon, men båda äktenskapen gick i kras på grund av otrohet.

© Anne-Lie Olsson 2006-2012