© Anne-Lie Olsson 2006-2013
Grekiska myter

Kallisto

Hem Min sida Geisha Saschi Linus Innehåll

Kallisto var i vissa myter en nymf, i andra var hon dotter till Lykaon, mannen som försökte lura gudarna att äta människokött under ett gästabud. Alla myter uppvisar henne som en av Artemis anhängare, svuren att aldrig ha sex med någon man.

Zeus

Zeus ska ha fått syn på henne en dag när hon följde Artemis på en jakt, men han visste att hon hade lovat att förbli jungfru. Så han insåg att han måste ta till list för att få henne.

Kallisto ska också ha varit Artemis favorit, så när hon en dag såg Artemis komma emot sig blev hon inte misstänksam. För sent insåg hon sitt misstag, när Artemis förvandlades till Zeus som våldtog henne.

Artemis

I några månader lyckades Kallisto dölja att hon inte längre var jungfru för Artemis. Men en dag skulle alla följeslagare bada. Kallisto tog av sig sina kläder och då syntes det att hon var gravid. I vrede kastar hon ut Kallisto i vildmarken där hon får föda sitt barn ensam. Sonen Arkas blev förd av Hermes till hans mor Maia för att uppfostras av henne.

Hera

Naturligtvis blev inte Hera glad när hon fick höra om Zeus nya ”älskarinna”. Myterna går isär när det gäller vem som gjorde vad. Vissa myter säger att det var Zeus som förvandlade Kallisto till en björn för att undkomma Heras svartsjuka hämnd, andra att det var Hera som förvandlade henne som hämnd.

Arkas

När Arkas var vuxen kom han en dag i vägen för sin mor, men han kände inte igen henne. När hon försökte krama honom och förklara vem hon var, var hon för stark och orden kom ut i morrningar. Arkas blev rädd och sköt björnen med en pil.

Stjärnbild

Numera kan man se Kallisto och hennes son Arkas på himlen året runt. Stora och Lilla björn försvinner aldrig från natthimlen.