Grekiska myter
Hem Min sida Geisha Saschi Linus Innehåll

Afrodite

Afrodites föräldrar är lite svåra att få tag på. Vissa säger att hon är dotter till Zeus och Dione, andra att hon kom från Uranos avhuggna könsorgan. Man vet att hon en dag steg upp ur havet och därför är hon ofta avbildad med snäckor, fiskar och delfiner.

Om hennes ursprung är dold i dimma, så vet man desto mer om hennes liv, och framför allt hennes älskare. Hon ansågs vara den vackraste gudinnan, men ändå gifte hon sig med Hefaistos, den vanskapte smeden. Runt hennes midja hade hon en magisk gördel, som gjorde att alla män blev förälskade i henne. Också Zeus fick en viss blick i sina ögon första gången han såg henne. Det var väl den blicken som fick Hera att befalla Afrodite och Hefaistos att gifta sig. Afrodite gifte sig med honom mer för att hon skulle kunna göra vad hon ville än av någon annan orsak.

Naturligtvis var hon aldrig trogen mot sin fule make. Hon var ju ändå kärleksgudinnan. Den gud som oftast nämns i samband med hennes otrohet är Ares, krigsguden. Med Ares fick hon 3 eller 4 barn; Deimos, Phobos och Harmonia. En del säger också att Ares är far till Eros. Men också Hermes, Dionysos, Poseidon och Adonis blev fäder till hennes barn. Den romerska varianten av Afrodite (Venus) fick sonen Aeneas med den mänsklige kung Anchises.

Men om du tror att Hefaistos var lättlurad, så glöm det! Han kände ofta till vad hans kära maka hade för sig, och ordnade olika fällor för henne och hennes älskare. Fällor som gjorda att förödmjuka de älskande. Detta gjorde att Afrodite var trogen en stund, men det dröjde inte länge förrän hon var ute på äventyr igen.

© Anne-Lie Olsson 2006-2013