Grekiska myter
Hem Min sida Geisha Saschi Innehåll

Zagreus och Dionysos Dionysos

Zeus förstfödde son

Det är lite svårt att säga hur länge Zeus fick vänta innan han fick en son. De flesta verkar vara överens om att Zagreus är den förstfödde, men man vet inte så mycket om honom.

Hans mor var Zeus dotter Persefone. Zeus förförde henne i form av en orm eller en drake innan hon blev tagen ner i underjorden av Hades. När pojken var född  satte Zeus honom på sin tron och skröt om att han en dag skulle efterträda honom på den tronen.

Jag behöver väl inte säga att Hera blev svartsjuk och arg. En dag gick hon  till titanerna och bad dem hjälpa henne. Vad hon sade till dem vet ingen, men de blev tillräckligt arga för att gå till Olympen och döda det lilla barnet.

Historien kunde ha slutat där om inte Zeus hade tagit hand om pojkens hjärta och malt ner det till en dryck. Vissa myter gör gällande att det var Athena som tog hjärtat och gav det till Zeus.

Semele

När Zeus förförde Semele gav han henne drycken med Zagreus hjärta i. Detta med tanken att hans son skulle återfödas. När man läser historien om Zagreus kan man nästan förstå den hemska hämnd Hera tog på Semele (se sidan om Zeus). Det var inte bara en ny kvinna i hennes makes liv hon ville bli av med, det var också det potentiella hotet från barnet hon redan hade dödat en gång.

Dionysos

Dionysos var vinets, rusets och extasens gud, och det märks av att han ofta avbildas med en vinbägare i handen och vinrankor lindade om huvudet omgiven av menader och satyrer. Han hade många namn, men de mest förekommande var Dionysos och Bacchos. (I den romerska varianten byttes o-et ut mot u; Dionysus och Bacchus.) Han kallas också ”dubbelfödd”, något som antagligen går tillbaka till Zagreus.

För att dölja honom från Hera kläddes han ut till flicka, men Hera hittade honom och Zeus sände ut Hermes för att gömma honom. Hermes förvandlade Dionysos till en bock. Också efter att han fått tillbaka sin riktiga form hade han alltid kvar hornen. Men Hera var inte känd för att ge upp, så när hon fann honom igen gjorde hon honom galen. Det var under galenskapens tid som Dionysos fann och blev vän med de vilda satyrerna och de mordlystna menaderna.

© Anne-Lie Olsson 2006-2012