Hem Min sida Geisha Saschi Linus Innehåll
Min sida
Mitt arbete
Drömjobbet?
Det är många som frågar mig vad jag arbetar med. När jag svarar ”På hunddagis” får jag alltid höra att det är ett drömjobb för många. Om jag sedan berättar vad det innebär att jobba med hundar tittar folk bara på mig, som om jag blivit tokig. Antingen tror de att jag överdriver, eller så tycker de att jag är galen som står ut med det!
Vad folk i allmänhet tänker på när man säger hunddagis är:

Mycket motion

Vara ute i solen

Gosa/leka med hundarna

Ett lätt jobb
Vad vi som vet vad vi pratar om när det gäller hunddagis tänker på är:

Mycket motion

Snöslask

Snöstormar

Ösregn

Hundskall

Mördande solhetta

Insekter

Städning

Hundbajs

Hundskall

Slagsmål

Sårskador

Sjukvård av hundarna

Hundskall

Hundbett

Fotvrickningar

Muskelstreckningar

Hundskall

Hålla reda på vilka hundar som ska ha mat, och när de ska äta

Stress

Dragiga hundar

Nämnde jag hundskall? (Det gjorde jag visst!!! Oops!)
Är det här drömjobbet? Naturligtvis! Det finns inget bättre jobb!
En vanlig dag
Hur ser då en vanlig dag ut? Det är lite olika, beroende på årstid och väder.
På vintern sitter många inne i boxar i ett omgjort stall. Vissa sitter också inne på sommaren om de kommer före 8 på morgonen och inte har tjock päls. De ska tas ut i rastgårdarna där de ska sitta under dagen. Om det finns hundar som sover över ska de tas in för att få frukost. Efter det ska vattnet bytas i de rastgårdar där det sitter hundar. Och det ska göras snyggt inne i boxarna; filtar ska rättas till, kanske skakas, det ska finnas rent vatten. (Det här ska göras utan att störa pensionatshundarna, som behöver ro när de äter.)
Sedan är det dags att börja med promenader. Vi försöker ta alla hundar i samma rastgård tillsammans, ingen ska helst lämnas ensam. Promenaderna är mellan 20-40 minuter långa. När pensionatshundarna har suttit inne 1½ timme tas de också ut på promenad.







En av rastgårdarna                                                          ”Stallet”







Ett gäng småhundar ute på promenad. Och, ja, det är Saschi som sitter längst till         höger.

Vi går aldrig med hundarna lösa. De är alltid kopplade utanför gården.
Efter några promenader är det dags att plocka upp den hundskit som ligger i rastgårdarna. Sedan är det dags för promenader igen fram till lunch, då vissa hundar ska gå in i stallet om det är för kallt för dem. Andra ska ha mat.
Efter en timmes lunchpaus ska det städas i stallet; dammsuga eller sopa golven, skaka filtar och våtmoppa. Det ska ju se snyggt ut till nästa dag. Naturligtvis är alla hundar ute igen.
När vi är klara med städningen är det dags för promenader igen. Främst för de hundar som inte fått gå under förmiddan och pensionatshundarna som behöver två promenader under en dag.
Som ni ser; det är fullt upp på dagarna. Vi hinner inte gosa och leka med hundarna, vilket verkligen skulle få oss utskällda av de andra hundarna som också vill ha vår uppmärksamhet.
Det här är bara ett exempel på hur en dag kan se ut. Men allt beror på hur många hundar som är där, och hur många som arbetar. Och kom ihåg; alla hunddagis/-pensionat är olika. Jag skriver bara om hur det går till där jag jobbar.
Att lämna en hund på dagis
Det finns en del att tänka på när man ska lämna in en hund på dagis eller pensionat. Här har jag några enkla tips att läsa igenom.

De flesta hunddagis tar inte emot hundar som är yngre än 6 månader. Behöver du hjälp före det är det bättre att prata med släktingar, eller skaffa en dagmatte/daghusse. Det finns många pensionärer som känner att de inte klarar av att ha en hund på heltid, men som ändå vill komma ut på promenader och sitta och gosa med en hund.

Hunden är ingen leksak som man kan ställa ifrån sig på ett okänt ställe. Den behöver skolas in, precis som ett barn på ett vanligt dagis.

Hunden ska vara fullt vaccinerad, också för kennelhosta (vilket man får säga till om när den vaccineras) en gång om året.

Var lugn när du lämnar hunden. Ju mer du stressar upp dig, desto mer upprörd blir hunden. Hunden förstår inte dina ord, den ser bara upprördheten och tänker att det här måste vara ett farligt ställe att vara på.

Lämna in hunden och gå lugnt ifrån den, som om du har all rätt att göra det. Eller be någon som jobbar där att ta hunden med sig bort från dig medan du står kvar. Börja inte gulla med den då den söker din uppmärksamhet, då lär den sig att manipulera dig.
© Anne-Lie Olsson 2006-2013